Kontroling_kognosko_3ICCC_Predavaci

3. International Controlling Conference in Croatia

"Kontroling – ekonomski partner menadžmenta"

Tema “Kontroling – ekonomski partner menadžmenta” bila je inspirirana trenutnim položajem kontrolinga u poduzećima regije. Govorilo se  o ulozi kontrolinga i najboljoj praksi u različitim branšama poslovanja u aktualnom trenutku.

Ako menadžeri osim znanja i iskustva u vlastitoj struci dobro razumiju principe upravljanja materijalnom i nematerijalnom imovinom – dakle visokom kompetencijom kontrolinga – onda je logična posljedica još uspješnije sveukupno upravljanje poduzećima.

Osim o privatnom sektoru, kontroling je – danas više nego ikada – aktualna tema i u javnom sektoru. Republika Hrvatska obvezala se EU da će modernizirati javnu upravu i to ne samo radi racionalizacije troškova, nego i radi povećanja učinkovitosti. Obveza je učiniti poslovanje javnog sektora tržišno prihvatljivim. Neke teme ove konferencije bile su usmjerene upravo u tom pravcu…


Održano dana 05.11.2015. godine u ZagrebuKontroling Kognosko 3.ICCC Zagreb

 

Prijenos različitih znanja i kontroling prakse bio je osnovni cilj ove konferencije: sudionici iz Njemačke, BIH, Austrije i Slovenije podijelili su svoja iskustva sa hrvatskim kolegama.

Širenjem kontrolerskog znanja diljem svijeta godinama se aktivno bavi ICV – Internationaler Controller Verin – Međunarodna udruga kontrolera.

ICV je ujedno i pokrovitelj hrvatske konferencije koja je prije tri godine ušla u obitelj europskih kontroling konferencija.

 


 

Ovogodišnja novost bila je dodjela Nagrade za najbolji kontroling projekt u Hrvatskoj za 2015. godinu. Posebno nam je zadovoljstvo objaviti da je nagradu dobila

ROMANA PETRIČEVIĆ iz poduzeća  COLAS Hrvatska
za projekt pod nazivom

Kontrolersko praćenje općih troškova poslovanja

Zahvaljujući ovom unapređenju praćenja općih troškova poslovanja, poduzeće je uštedjelo oko 290.000 €. Direktni benefiti za poduzeće su detektiranje skrivenih troškova, reduciranje suvišnih troškova, analiza i praćenje troškova, usporedba stvarnih troškova i budžeta, alarm za odstupanje, promjene u knjiženjima. Direktni benefiti za menadžment su razvoj menadžerske odgovornosti, podloga za budžetiranje i aktivna politika upravljanja troškovima.

Ova nagrada ima svoj jasan cilj – poticanje kontrolerskih timova na promjene, na razvoj novih inovativnih rješenja!

Prema pravilima ICV-a najbolji kontroling projekt mora ispunjavati tri jednostavna kriterija:

  • mora pridonositi značajnim promjenama koje su testirane u praksi i potvrđene od strane menadžmenta,
  • ta promjena pridonosi uspjehu cijelog poduzeća ili organizacije,
  • rješenje treba biti razvijeno od strane kontrolera u kući i treba predstavljati inovaciju.

Stručni žiri za ocjenu projekta bio je u sastavu:

Prof. Vinko Belak – Ekonomski fakultet u Zagrebu
Prof. Josipa Mrša – Ekonomski fakultet u Rijeci
Prof. Ivica Pervan – Ekonomski fakultet u Splitu

Osvrt na održanu konferenciju objavljen u tjednilu Lider dana 13.11.2014. godine

Prezentacije sa konferencije

Romana Petričević
Prof. Dr. Dr. h.c. mult Péter Horváth
Siegfried Gaensslen
Marija Buhač
Gunter Pichler
Mathias von Daacke
Damjan Sinković
Gordana Bauer
Andrej Lapajne

Predavači

Mr.sc. Jasmina Očko

Mr.sc. Jasmina Očko

Otvaranje konferencije

Glavna tema ovogodišnje konferencije je “Kontroling – ekonomski partner menadžmenta”. Tema je inspirirana trenutnim položajem kontrolinga u poduzećima regije.

Pročitaj Više...
Prof. Dr. Dr. h.c. mult Péter Horváth

Prof. Dr. Dr. h.c. mult Péter Horváth

Izazovi kontrolinga u eri digitalizacije

Vodeći stručnjaci poput Michaela E. Portera (Harvard Business School) ili Andrewa McAfeea i Erik Brynjolfsson (MIT Sloan School of Management) smatraju uvođenje digitalizacije u poduzeća predstavlja pravu "upravljačku revoluciju".

Pročitaj Više...
Siegfried Gänßlen

Siegfried Gänßlen

Kontroler kao poslovni partner menadžmenta

U ovoj prezentaciji imati ćemo priliku čuti priču čovjeka koji je prošao sve evolucijske faze – od uloge tradicionalnog kontrolera, do aktivnog sudionika i partnera pri odlučivanju i na kraju do prvog čovjeka multinacionalne kompanije Hansgrohe.

Pročitaj Više...
Marija Buhač

Marija Buhač

Od strateških ciljeva do operativnih rezultata u ZZO Hercegovačko-neretvanske županije/kantona

ZZO Hercegovačko-neretvanske županije/kantona definirao je 2 glavna strateška, a oba su jasno usmjerena na povećanje učinkovitosti. No, da bi zdravstvene ustanove mogle nešto promijeniti, nužno je ciljeve operacionalizirati – postaviti standarde izvedbe, formirati normative postupaka, standarde zdravstvene zaštite. Drugim riječima - nužno je implementirati kontroling.

Pročitaj Više...
Gunther Pichler

Gunther Pichler

Želite li znati gdje gubite novac - umjesto da optimizirate učinak?

Kontroling pomaže kao poslovni partner s izgrađenim i razvijenim sustavom mjerenja. Menadžment na temelju toga vodi zaposlenike i kontrola procese. No, pravo je pitanje koliko je moguće potaknuti menadžere i zaposlenike da misle i djeluju samostalno u interesu društva?

Pročitaj Više...
Von Daacke Matthias

Von Daacke Matthias

Uloga kontrolinga u planiranju prodaje u grupi Blanco

U ovoj prezentaciji imati ćemo priliku vidjeti praktičnu ulogu kontrolinga u strateškom i operativnom planiranju velike globalno poznate multinacionalne kompanije, počevši od redefiniranja organizacijske strukture, strateških smjernica i ciljeva, do globalnog planiranja prodaje na operativnoj razini.

Pročitaj Više...
Damjan Sinković

Damjan Sinković

Razvoj kontrolerskog iskaza uspjeha u razvojno-proizvodnom poduzeću

Funkcija kontrolinga u poduzeću DOK-ING, koje se bavi razvojem i proizvodnjom robotiziranih strojeva specijalne namjene, počela se razvijati prije dvije i pol godine kao odgovor na sve kompleksnije interne i eksterne uvjete poslovanja.

Pročitaj Više...
Andrej Lapajne

Andrej Lapajne

IBCS – najbolja praksa u projektiranju poslovnih izvještaja

G. Lapajne prezentirati će već vrlo široko rasprostranjen koncept International Business Communication Standards (IBCS) - skup pravila za vizualizaciju podataka i poslovnih izvješća koja se vrlo brzo šire u Europi, SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

Pročitaj Više...
Gordana Bauer

Gordana Bauer

Komunikacija – ključ uspješnog kontrolinga

Trenerica Gordana Bauer na pristupačan način kroz primjere i interaktivne vježbe dodatno će osvijestiti sudionike koliko je važno psihološki pripremiti management za iznošenje loših informacija koje upućuju na novu strategiju i drugačija razmišljanja o vođenju tvrtke.

Pročitaj Više...